"Jag har varit vid deras sida hela tiden."
Padre Melo
Changemaker Honduras
Changemaker Honduras
Att inte ha mat att äta kan leda till döden. Att föra en kamp för människors rätt att äta sig mätta kan på vissa platser på jorden, leda till samma öde. Padre Melo lever under ständigt dödshot men ger inte upp kampen för människors rätt till försörjning, demokrati och mänskliga rättigheter. Stöd för politiska åsikter om rättvisa och jämlikhet finner han i Guds och Jesus ord. Act Svenska kyrkan går med Padre Melo och de andra jesuitprästerna för ett förändrat Honduras.
"Min starka övertygelse och mitt hopp kommer av att jag tror på Gud."
Han är 64 år, präst, arbetar mot fattigdom och är chef för en banbrytande radiokanal.
– Min religiösa tro är fast sammanflätad med humanitet. Den tro som jag lever med pratar om människovärde. Det ser jag som grunden för religiös tro, förklarar Ismael, eller Padre Melo som han kallas i sitt kall som jesuitpräst.
Padre Melo menar att han precis som alla religiösa ledare i Honduras, framför allt förknippas med andlighet och mystik. Men själv har han alltid arbetat mycket praktiskt och det vet han massor av präster som gör.
Fattigdomen i nordvästra Honduras är utbredd och orsakerna är många. Området drabbas ofta av naturkatastrofer som har ödesdigra konsekvenser för de som lever av småskaligt jordbruk. Många har mycket svårt att försörja sig och sätta mat på bordet.
– En av de största utmaningarna, särskilt för ungdomar, är att hitta jobb. Därför migrerar många härifrån, säger Padre Melo.
Årligen försöker tiotusentals honduraner ta sig till USA. Vid sidan om arbetslösheten driver det utbredda våldet på migrationen. 2021 begicks det 39 mord per 100 000 invånare. Våldet är ofta relaterat till gäng som slåss om kontrollen över territorium där de livnär sig på droghandel och utpressning. Ett skadligt och destruktivt sätt att tjäna stora pengar i en ofta desperat livssituation.
Jesuiterna som Padre Melo tillhör, hjälper människor i fattigdom på landsbygden och i städernas slumområden att organisera sig för att höja sina röster och för att bygga en bättre framtid tillsammans. Padre Melo exemplifierar med en liten by där hans stöd och råd har lett till att invånarna tagit sig ur den värsta fattigdomen genom att odla majs och bönor.
– Jag har varit vid deras sida hela tiden. Nu kan jag inte jobba fysiskt med dem på fälten längre, men jag vägleder dem och står dem väldigt nära. Jag pratar även med dem om mänskliga rättigheter, säger han.
I ett land som Honduras där det finns flera hot mot demokratin, eller snarare mot den demokratiska utvecklingen, är Jesuiternas arbete farligt. Många religiösa ledare i Latinamerika har mördats för att de har tagit ställning för de fattiga och förtryckta. Andra, inte minst jesuitpräster, lever under konstanta dödshot. Dit hör Padre Melo. I 44 år har han kämpat mot orättvisor och fört talan för människor som lever i djup fattigdom i Honduras.
– Min starka övertygelse och mitt hopp kommer av att jag tror på Gud. Det ger mig en enorm glädje och kraft, förklarar han.
Padre Melo är 64 år och har inga planer på att lägga ned den kamp som har kostat så många jesuitpräster och människorättsförsvarare livet.
– Jag lever med minnet av martyrerna. Jag har mött så många människor som har dödats. Jag kan inte fortsätta utan att tala till deras minne, deras kamp och övertygelse, säger han.
Padre Melo säger att den kärlek och uppskattning han får av samhällets fattigaste är en stark drivkraft i hans arbete.
– Det är många gånger de människor som lever i störst utsatthet som är de mest generösa. Imorgon ska jag till exempel besöka ett av de fattigaste samhällena i området, men jag vet att jag kommer att bjudas på majs, tortillas, ost och bli överöst med kramar, säger han.
"Act Svenska kyrkan går med Padre Melo och de andra jesuitprästerna för ett förändrat Honduras."
Honduras är ett av världens mest ojämlika länder. Kring 62 procent av de cirka tio miljoner invånarna lever under fattigdomsgränsen. Padre Melo menar att begränsade möjligheter för barn som lever i utsatthet, till att få en bra skolgång, är roten till många problem.
– Arbetslösheten är relaterad till brist på permanenta utbildningsprogram. Därför söker ungdomar sig till kriminella organisationer som främjar brott och korruption.
Padre Melo är chef för jesuiternas radiostation Radio Progreso och researchcentret ERIC som stöds av Act Svenska Kyrkan. Där produceras såväl radioprogram som tryckt material om mänskliga rättigheter och kränkningar av dem. Radio Progresos program belyser både problem och potentiella lösningar på dem.
– Vi måste skapa alternativ för ungdomar. De måste få fler möjligheter än organiserad brottslighet, migration och jobb i den informella sektorn. Först och främst måste vi skapa trygga miljöer där människor kan investera i småskalig eller mellanstor affärsverksamhet, men de måste även skyddas mot utpressning, säger Padre Melo.
Ett stort problem är att näringsidkare och många andra ofta hotas med våld om de inte betalar ”skatt” till gängen. Alla utsocknes som äntrar ett gängs territorium ses som hot. Gängens tentakler når överallt, även till skolorna där de säljer droger och försöker rekrytera barn. Det råder utbredd straffrihet. 90 procent av alla mord förblir till exempel ouppklarade.
– Vi behöver rättssäkerhet för att ungdomar ska kunna arbeta och utbilda sig, säger Padre Melo. Vår research på ERIC fokuserar på att ge råd och information till regeringsinstitutioner om hur de kan gå till väga och gripa sig an problemen med utbildning och arbete, säger han.
I radioprogrammen informera man även om vad för stöd man kan få för att bygga en framtid i Honduras i stället för att migrera. Padre Melo menar att en förutsättning för demokrati är att mänskliga rättigheter respekteras och att det finns tillräckligt med institutioner som skyddar dem.
– Och i en demokrati måste människor ha tillgång till utbildning, hälsovård, arbete, trygghet och inte minst medbestämmande så att folkets röst blir hörd, säger han.
I Honduras hindrar män ofta kvinnor från att få sina röster hörda. Landet har skrivit under alla internationella konventioner om kvinnors rättigheter, men de implementeras inte i praktiken.
Padre Melo är en stark förespråkare för kvinnors tillgång till sina mänskliga rättigheter. När kvinnors rättigheter stärks så att kvinnor själva kan bestämma över sin egen kropp och när kvinnor får tillgång till skolgång och arbeten för att försörja sig blir hela landet mindre sårbart, det leder även till att både kvinnors och barns tillvaro blir ljusare och tryggare.
I en förort till Honduras näst största stad San Pedro Sula, ett av landets värst våldsdrabbade områden har Jesuiterna öppnat ett barn- och ungdomscenter. Centret heter Paso Paso (Steg för steg) och drivs bland annat med hjälp av engagerade föräldrar så som 52-åriga Rosa Elvira Muñoz. Ett hundratal barn och ungdomar deltar i olika aktiviteter. Bland annat Rosas 14-åriga dotter.
I november 2020 slog orkanerna Eta och Lota till mot Honduras. Mycket bebyggelse, däribland skolor, skadades.
– Skolorna är i väldigt dåligt skick efter det. Det finns till exempel inga skolbänkar. Det är riktigt, riktigt illa, säger Rosa Elvira. Hon tackar Gud för att hennes dotter kan gå till Paso Paso.
– För oss som bor här betyder Paso Paso väldigt mycket. Min dotter har fått stipendium genom Paso Paso. Det inkluderar allt som hon behöver för sin skolgång, säger Rosa Elvira.
Paso Paso är en oas i förorten Colonia Rivera Hernandez, för barn och ungdomar upp till 18 år. Här kan de göra sina läxor och få stödundervisning.
Padre Melo är övertygad om att en förändring är möjlig. Men ett samhälles utveckling har aldrig en rak kurva. Precis som Act Svenska kyrkan menar han att det är livsavgörande för hela mänskligheten, på en jord där vi alla påverkas av varandras livssituationer, att vi hjälps åt och håller i så att vi inte ger upp och ger efter för splittrande och destruktiva krafter.
Vi lever alla under samma himmel, vi har alla rätt till ett värdigt liv.
Människorna som kan den lokala kontexten, som själva driver och skapar förändring. När människor har makten att förändra sina liv och sina samhällen skapas förutsättningar för en rättvis värld. I Act Svenska kyrkans nätverk finns många changemakers, både runt om i världen och hemma i Sverige.
Hanna arbetar för Bless i Egypten. Hon ansvarar för åtta center för utbildning och rådgivning till kvinnor och barn i Kairos slumområden.
Lär känna HannaTewaney är ansvarig för Ortodoxa kyrkan i Etiopiens försörjnings- och utvecklingsprogram. Utöver det ett särskilt uppdrag med fokus på fred och säkerhet.
Lär känna TewaneyPadre Melo kämpar mot orättvisor och för talan för människor som lever i djup fattigdom.
Lär känna Padre Melo