Jämställdhet och hälsa
Alla människor, oavsett kön, sexuell läggning eller könsidentitet, ska kunna leva ett liv i värdighet.
Alla människor, oavsett kön, sexuell läggning eller könsidentitet, ska kunna leva ett liv i värdighet.
Varje människa har rätt att bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp. Ändå utsätts miljontals kvinnor, flickor och hbtqi+-personer för våld och diskriminering på grund av könstillhörighet. Sexuellt våld, tvångsgifte och könsstympning är exempel på övergrepp som drabbar strukturellt utsatta grupper och många nekas exempelvis utbildning och hälsovård. Religiösa aktörer och företrädare har makt och inflytande över vad som anses rätt och fel inom ett samhälle. I många delar av världen står de också för viktiga samhällsfunktioner och sociala trygghetssystem, så som skolor, sjukhus och domstolar. Det innebär unika möjligheter att påverka och ett särskilt ansvar att bidra till positiv förändring.
Varje människa har rätt att bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp.
Människorna som kan den lokala kontexten, som själva driver och skapar förändring. När människor har makten att förändra sina liv och sina samhällen skapas förutsättningar för en rättvis värld. I Act Svenska kyrkans nätverk finns många changemakers, både runt om i världen och hemma i Sverige.
Polly arbetar med kvinnor och flickors rättigheter i Indien genom Lutheran World Service India Trust (LWSIT).
Lär känna PollyAna Ruth är präst och arbetar med att stoppa våld mot flickor och kvinnor genom organisationen Ecuménicas.
Lär känna Ana RuthMansrollen i fokus i kampen mot kvinnovåld och för jämlikhet i Pakistan.
Lär känna BabarEsther arbetar med påverkansfrågor och hon har sett hur religiösa ledare nu i allt högre grad ser könsstympning som ett allvarligt brott.
Lär känna EstherLungile är fältkoordinator för mentormammorna som besöker utsatta familjer.
Lär känna LungileVet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva?1 Kor 6:19
Alla människor har rätt att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är centralt för människors överlevnad. Människor skadas och dör utan tillgång till hälsovård, inklusive mödrahälsovård, säkra aborter, preventivmedel, information och kunskap.
Det är kontroversiellt att prata om rättigheter i förhållande till sexualitet och reproduktion i många delar av världen vilket gör att området inte prioriteras av politiker eller människor vid makten. Act Svenska kyrkan vill vara en motvikt till det och arbetar mot förtryck och övergrepp och för mänskliga rättigheter på flera olika nivåer och med olika aktörer.
Här ser du vilka moment du checkat av och vilka du har kvar.
Det hebreiska ordet för barmhärtighet är samma som ordet för livmoder. Guds barmhärtighet stavas alltså Guds livmoder.
Varken i Bibeln eller i Koranen finns det någon text som talar om kvinnlig omskärelse. Denna sed är grundad i tradition, inte i de heliga skrifterna.
Blott en dag är en psalm av Lina Sandell skriven 1865. Ursprungligen lydde en textrad. "Han som har mer än moders hjärta" men efter påtryckningar från kritiker (1875) byttes orden ut mot "han som bär för mig en faders hjärta".
Memoar av Lisbeth Gustafsson
Ingrid LeRoux är den svenska läkaren som är en av grundarna till Mentormammaprogrammet. I över fyrtio år har hon jobbat i Sydafrikas kåkstäder och även tjänstgjort som Desmond Tutus husläkare.
En podcast av bland annat Svenska Kyrkans Unga där unga med olika religiös och kulturell bakgrund pratar om viktiga frågor.
"Tjejer ska få ha på sig vad som helst, men det är läskigt med en hijab?" - om att vara religiös kvinna i Sverige idag
"Sluta vara en säl!" - om normer och att vara normbrytare