"Det finns inget alternativ till klimaträttvisa"
PATRICIA MUNGCAL
Changemaker Filippinerna
Changemaker Filippinerna
Patricio Mungcal arbetar för Act Svenska kyrkans partner National Council of Churches in The Philippines med katastrofbekämpning och humanitärt arbete. Hon berättar om hur landet just genomlidit en av de värsta stormperioderna i historien med sex tyfoner på bara fyra veckor.
"Oregelbundet väder har blivit vår vardag."
I hjärtat av Marikina City, en stad som regelbundet drabbas av extremväder, arbetar Patricia outtröttligt med humanitärt katastrofarbete och rättighetsaktivism. Under de senaste åren har regionen upplevt allt mer oregelbundna vädermönster - höga temperaturer och kraftigt regn även utanför tyfonsäsongen har blivit vardag, medan torka och översvämningar förstör skördarna runt staden.
Konkreta lösningar i katastrofernas spår
Patricias arbete fokuserar på riskreducering för att hjälpa lantbrukssamhällen att hantera klimatkatastrofer. Hon berättar om ett projekt i provinsen Rizal:
"Vi hjälpte dem med ett bevattningssystem som kunde mildra översvämningarna runt deras gårdar och samtidigt lagra vattnet så att de skulle kunde vattna, när det blev torka igen."
Resultaten kom snabbt. Bara några veckor efter att projektet avslutats drabbades området av ännu en tyfon, men denna gång skyddades gårdarna från översvämning och grödorna klarade sig.
Patricias engagemang har djupa personliga rötter. År 2009, när hon gick i femte klass, drabbades Filippinerna av den värsta stormen på 40 år.
"Jag var i min skola när tyfonen drabbade vårt land," berättar hon. "Vattennivån steg mycket snabbt. Mina klasskamrater och vänner var strandade överallt. Vattnet forsade på gatorna. Jag var rädd. Min familj blev fast på olika ställen runt om i staden. Det var väldigt kaotiskt. Det var första gången jag personligen upplevde klimateffekterna."
Denna upplevelse väckte frågor hos den unga Patricia som ledde henne till att börja läsa om klimatförändringar. När hon senare började arbeta med humanitärt katastrofarbete för NCCP (National Council of Churches in the Philippines) fick hon en djupare förståelse för varför torkan och översvämningarna hade förvärrats.
Patricia betonar att Filippinerna är särskilt utsatt för klimatförändringar - landet rankades på fjärde plats i Global Climate Risk Index 2021. Situationen förvärras för varje år:
"Vattennivåerna stiger, vi drabbas av fler stormar och torkan blir värre. Dessa fenomen sätter oss redan i ett överlevnadsläge. Det har blivit en fråga om liv och död för oss att kämpa för klimaträttvisa."
Hon framhåller det orättvisa i att de som bidragit minst till klimatförändringarna drabbas värst och först. De lantbrukssamhällen hon arbetar med äger ofta inte sin egen mark och har inte råd med bevattningssystem, vilket gör dem särskilt sårbara för torka.
"Vi måste kämpa för våra liv i Filippinerna medan andra länder fortsätter med höga utsläpp som om ingenting har hänt. Vi måste tala om klimaträttvisa!" säger hon med eftertryck.
"Som kristen tycker jag att vi ska värna om klimatet"Patricia
Patricia har arbetat som en av fyra ordförande i ACT-alliansens ungdomsnätverk, där hon mött andra unga klimataktivister från olika delar av världen. Detta har stärkt hennes beslutsamhet eftersom hon nu vet att hon inte kämpar ensam.
Som kristen ser Patricia en koppling mellan sin tro och sitt klimatengagemang:
"Som kristen tycker jag att vi ska värna om klimatet. Vi borde ta hand om vår jord och dela våra resurser rättvist mellan varandra. Det är vårt ansvar som medmänniskor. Vi måste agera för klimaträttvisa!"
Genom sitt arbete och sitt engagemang visar Patricia att lokala insatser kan göra verklig skillnad, samtidigt som hon fortsätter att lyfta de globala rättviseperspektiven i klimatdebatten.
Människorna som kan den lokala kontexten, som själva driver och skapar förändring. När människor har makten att förändra sina liv och sina samhällen skapas förutsättningar för en rättvis värld. I Act Svenska kyrkans nätverk finns många changemakers, både runt om i världen och hemma i Sverige.